Patient frågar om PRP

Jag är 39 år gammal och har alltid tappat jämn mycket med hår så länge jag kan minnas. Håret har alltid varit på utväxt så det har aldrig tunnats ut förutom på de längsta längderna. För ett par månader sen har jag märkt att tillväxten har försämrats ganska snabbt och jag märker att håret blivit mycket tunnare så att hårbotten blivit mer synlig. I släkten har min faster väldigt tunt hår och jag är rädd för att detta kan vara ärftligt. Övrigt kan nämnas att jag i princip inte tappade ett hårstrå under graviditeten så ibland misstänker jag att mitt jämna håravfall beror på hormoner. Kanske hormonsammansättningen har förändrats nu med åldern. Jag vill dock inte tappa mer hår och undrar därför hur jag ska ta mig an problemet. Jag bor i Västerbotten, annars hade jag inte tvekat att boka konsultation med er. Funderar på att vända mig till Ester i Luleå men det känns som att ni är de med rätta kunskapen. Har ni något tips på i vilken ände jag ska börja. Borde jag först boka tid på vårdcentralen för att kolla järn och thyroid nivåer innan jag bokar in en tid mer er. 

Vi har jobbat 100 procent, sex dagar i veckan, med fokus på håravfall, sedan 2006. Detta har givit oss mycket hög kompetens och vi har inte kunnat överföra denna till andra kliniker utan finns i dag endast i Stockholm. Ditt problem är inte unikt och kan bero på en del olika faktorer. En del har du reda räknat upp men det finns säkert andra som du inte tänkt på och som vi ofta kan hitta under en konsultation hos oss. Så på sikt är detta nog en bra lösning för dig att ta tåget hit. Vår undersökning är kostnadsfri och du betalar bara för din tid och tågbiljett. Men först skall du gå till Vårdcentralen och ta ett blodprov och kolla järnvärden och sköldkörteln. Båda dessa är ofta en faktor i kvinnligt håravfall. Hormoner spelar säkert också en roll i många fall.

Det finns flera lösningar man kan testa när blodvärdena är klara. Vi har i många fall mycket goda resultat med laser och PRP (injektioner med tillväxtfaktorer som koncentreras ur ett litet blodprov från dig). Är det så i samband med en konsultation att du vill göra en PRP-behandling kan vi göra denna samma dag så du slipper undan onödiga resor. Vi har bilddokumentation på kvinnor kring 40 som genomgått dessa kombinationsbehandlingar med goda resultat. Som med alla medicinska behandlingar har de olika påverkan på olika personer då vi alla är olika men också att skälen för håravfall varierar stort mellan olika personer.